هم اندیشی نقش آفرینی پژوهش و فناوری در اقتصاد ملی

هم اندیشی نقش آفرینی پژوهش و فناوری در اقتصاد ملی با خوشامدگويي دكتر نكومنش رئيس پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی  و با حضور دکتر منصور غلامی وزير علوم، تحقيقات و فناوري آغاز  به كار كرد.
 بنا به گزارش روابط عمومي پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي ايران، دکتر منصور غلامی وزير علوم، تحقيقات و فناوري در این نشست یک روزه که صبح روز دوشنبه نهم مهرماه در اين پژوهشگاه برگزار شد، اظهار داشت: در حوزه آموزش و پژوهش در بازه زمانی پس از انقلاب شکوهمند اسلامی نسبت به تربیت نیروی انسانی در کشورمان اقدامات مؤثری صورت گرفته و دانش‌آموختگان بسیار خوبی در سطح تراز بین‌المللی آموزش داده‌ایم.
وی تصریح کرد: اگر گذری به حضور شخصیت‌های علمی جوان کشور در مراکز برنامه‌ریزی و تصمیم‌سازی دنیا کنیم می‌توان چهره‌های خوبی را مشاهده کرد که محصول تربیت دانشگاه‌های کشورمان هستند که این امر کیفیت آموزش را نمايان می‌کند.

وزیر علوم افزود: بروندادهای علمی ما در مراکز مختلف علم‌سنجی و رتبه‌بندی‌های معتبر بین‌المللی دنیا جایگاه علمی مطلوبی را برای کشورمان رقم زده است.
دکتر غلامی با بیان اینکه از نظر برهه زمانی در شرایط خاصی قرار داریم، افزود: استفاده از این شرایط زمانی فرصت مغتنمی است چرا که ممکن است در یک زمانی درگیر شرایط دیگری شویم که این نیاز و هم‌گرایی و احساس تعلق مجموعه به هم برای حل مشکل را از دست بدهیم و یا کمرنگ شود به شکلی که به نتایج عملی نرسد.
وی بیان کرد: مطمئن هستم با اراده‌ای که در مجموعه سازمان برنامه و بودجه کشور وجود دارد، مجموعه همکاران حوزه آموزش عالی را نیز در کنار خود آماده ارائه فکر، اندیشه و طرح ببینند و این رویکرد قطعاً به نتایج مطلوب خواهد رسید.
سخنران بعدي مراسم افتتاحيه اين هم انديشي،  دکتر ملک زاده معاون پژوهشي وزارت بهداشت بود.
معاون پژوهشی وزارت بهداشت اظهار داشت: کشور طی سال های گذشته در زمینه تولید مقالات و تعداد استنادات توسعه ای چشم گیر داشته و طی ۶ ماهه اول سال ۲۰۱۸ وضع کشور در این زمینه بسیار مطلوب بوده است.
دکترملک زاده گفت: باید تلاش کنیم تا از نظر کیفی نیز توسعه بیشتری داشته باشیم که البته امروز تعداد استنادات از تعداد مقالات بالاتر رفته و این موضوع بسیار مهم به شمار می رود.
وی خاطرنشان کرد: در حالی به پیشرفت های کمی و کیفی در زمینه علم و فناوری دست یافته ایم که اعتبارات پژوهشی ما بسیار ناچیز بوده است.
دکترملک زاده افزود: با کمک خیرین ۵ مرکز ژن درمانی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور راه اندازی می شود.
وی افزود: با توجه به اهمیت موضوع ژن درمانی باید نقشه راهی در این زمینه ترسیم کنیم و زیرساخت های لازم برای فعالیت در این موضوع را ایجاد کنیم.
دکتردژ‌پسند رئیس مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری سازمان برنامه و بودجه در هم‌اندیشی نقش‌آفرینی پژوهش و فناوری در اقتصاد ملی که در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران برگزار شد، با تاکید بر اینکه باید کارکرد پژوهش و نوآوری را در توسعه کشور به محققان این بخش واگذار کنیم، اظهارداشت: در این خصوص نباید با نگرش به منابع مالی با این موضوع برخورد کرد زیرا این منابع هزینه‌ای محسوب نمی شود.
دکتردژ‌پسند افزود: رشد اقتصادی، اشتغال و روان‌پذیری دغدغه‌های اصلی و فعلی کشور است و با آنکه سهم یک درصدی و دو درصدی از جغرافیا و تولید علم دنیا را در اختیار داریم، با استفاده از امکانات موجود و نفت باید ۷ درصد اقتصاد دنیا را در اختیار داشته باشیم در حالی که با این امر فاصله زیادی داریم.
وی گفت: به عنوان مثال مالزی در سه برنامه توسعه خود توانسته میزان بهره‌وری در کشورش را ۴ برابر کند اما متأسفانه در ایران سهمی به امر پژوهش برای افزایش بهره‌وری اختصاص پیدا نکرده است.
وی افزود: باید با توجه به تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان به دنبال اقتصادی درون‌نگر و برون‌افزا با احتساب و به کار گیری تمام راه کارهای آن باشیم.
دکتر دژ پسند تأکید کرد: تأسیس خوشه‌های صنعتی با آنکه از برنامه‌های چهارم توسعه است اما دستاوردهای فعلی و اقدامات در این خصوص بسیار کم است و نتوانسته‌ایم ظرفیت‌های نوآوری و اشتغال را تکمیل کنیم.
وی با بیان اینکه دولت باید بسته‌ای را برای هماهنگی شرکت‌های دانش‌بنیان و بازار تهیه و زمینه‌های اجرای آن را فراهم کند، گفت: مخارج تحقیق و توسعه در سال ۲۰۱۲، به حدود ۰.۳ درصد کاهش پیدا کرده است و از این میزان بیشترین سهم مربوط به بخش دولتی و دانشگاهی است.
رئیس مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری سازمان برنامه و بودجه گفت: بانک جهانی اعلام کرده که اشتغال پژوهشگران در ایران به ازای هر یک میلیون نفر حدود ۶۷۱ نفر است که نشان از سهم کمتر یک دهم درصدی اشتغال در بخش پژوهش دارد در حالی که این شاخص در اروپا حدود ۱۰ درصد است.
وی گفت: در اقتصاد دولتی چین سهم بخش تحقیق و توسعه در شرکت‌های برتر ۱۵.۸ درصد است ولی در ایران این رقم ۵۸ درصد است در حالی که این شاخص در ترکیه ۹.۷ درصد است.
دکتردژپسند خاطرنشان کرد: باید مسیر را به سمتی هدایت کنیم که سهم تولید ناخالص ملی در بنگاه‌ها را افزایش داده و بخش خصوصی فعال‌تر شوند ضمن اینکه تأمین مالی از طریق دولت تنها راهکار نیست و باید بخش خصوصی فعال‌تر از قبل شود.
دکتر سعید نمکی در همایش «هم اندیشی نقش آفرینی پژوهش و فناوری در اقتصاد ملی» که امروز در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی برگزار شد، اظهار داشت: مسائل مهمی مانند ترمیم اعتماد اجتماعی، کم کردن آسیب های اجتماعی، افزایش تولید ناخالص داخلی و هدایت نقدینگی فراوان جامعه به مسیر صحیح جز از طریق مشورت با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی حل نمی شود.
معاون علمی و آموزشی سازمان برنامه و بودجه با اشاره به وجود بیش از ۴ میلیون دانشجو و دستاوردهای مهم پژوهشی و فناوری گفت: در صورت استفاده بهتر از ظرفیت های علمی قطعاً کشور الان با مشکلات کمتری روبه رو بود.
وی تصریح کرد: در کنار توجه به آموزش عالی باید به آموزش ابتدایی نیز توجه کنیم برای انکه در صورت تربیت دانش آموزان خلاق، پرسشگر و جستجو گر است که می توانیم انتظار دانشمندانی خلاق و نوآور را داشته باشیم.
دکتر نمکی گفت: مشکلات امروز جامعه نتیجه عدم پیش بینی ها و عدم پیشگیری های گذشته هستند بنابراین ضرورت دارد با استفاده از دانشگاه ها برای آینده پژوهشی اقدام کنیم تا گرفتار و غافلگیر مشکلات انبوه نباشیم.
معاون علمی و آموزشی سازمان برنامه و بودجه تاکید کرد: مسیر توسعه جامعه از دانشگاه ها می گذرد و این دانشگاه ها هستند که می توانند برای مشکلات پیچیده راهکارهای تخصصی ارائه کنند.

وی افزود: مسئولان باید بدانند که راه شناخت مشکلات جامعه و ارائه راهکارهای درست و منطقی، رجوع به دانشگاه هاست و در همین راستا بود که سازمان برنامه و بودجه نسبت به برگزاری «هم اندیشی نقش آفرینی پژوهش و فناوری در اقتصاد ملی» اقدام کرد تا در قالب کارگروه های تخصصی نسبت به یافتن راهکار برای چالش های اقتصاد ملی اقدام کنیم
.

1397/7/10 15:32